top of page
LOGO_MAIN.png

למה אנחנו סבורים שזה רגע חשוב, נכון ומחזק בשוק הקריפטו

שילוב של מכות חיצוניות ופנימיות טלטלו את שוק המטבעות הדיגיטליים והביאו אותו לשפל שמזכיר את משבר ההתפכחות מגל ההנפקות ב- 2018. החדשות הטובות: גם הפעם התוצאה תהיה שוק חזק, משוכלל ובטוח יותר, עם חדשנות שלא נראתה כאן כבר כמה עשורים

אלי מיזרוח | סילבר קסטל | 15.6.22

crypto-market.jpg

אולי כדאי להתחיל הפעם מהסוף, מהשורה התחתונה: אנחנו מסתכלים על נקודת הזמן הנוכחית, על המשבר בשוק הקריפטו, כרגע נכון ומחזק לתעשייה, על אף שהוא קשה עכשיו ומלווה בירידות של עשרות אחוזים במחירי המטבעות הדיגיטליים, כולל ירידה של כמעט 50% בביטקוין מתחילת השנה.

מחיר ההתמסדות

לפני שנסביר למה אנחנו מצויים כיום בנקודת זמן מחזקת, צריך להבין מה קרה. היה כאן שילוב של כמה גורמים שהכבידו על המטבעות הדיגיטליים: ראשית, השווקים בעולם יורדים מתחילת השנה וכפי שאנחנו כבר יודעים יש קורלציה הולכת וגוברת ביניהם לבין שוק הקריפטו.

 

בשנתיים האחרונות נכנס כסף מוסדי, בעיקר בארצות הברית, לשוק הקריפטו. הכסף הזה מושפע מאוד מהתנודתיות בשווקים וכאשר יש ירידות או אי בהירות, הוא (הכסף המוסדי) בדרך כלל בורח למזומן. שוק הקריפטו ובראשו הביטקוין, צריך להפנים, מתחיל לאבד חלק מהאפקטיביות  שלו כמכשיר גידור כנגד ירידות בשווקי המניות. 

 

הקורלציה עם השווקים הפיננסיים אמנם באה לידי ביטוי בירידות שערים, אבל בכללותה היא מגמה חיובית וחשובה, המעידה על התמסדות תחום הקריפטו. אנחנו גם שמחים לראות שהיא לא נסוגה: עוד ועוד גופים מוסדיים ממשיכים להיכנס לקריפטו בחודשים האחרונים.

"נכשל" בכימות סיכונים

עם זאת, שוק הקריפטו מושפע גם מגורמים פנימיים. למשל, קריסה והתמוטטות של חלק מהמודלים שהובילו אותו. בשנתיים האחרונות צמח במהירות מדהימה תחום ה-DeFi (מימון מבוזר), שהביא הרבה מאוד חדשנות והתחיל להיות אפיק אטרקטיבי מאוד למשקיעים קטנים כגדולים, שנהנו מריביות ותשואות גבוהות על כספם. התחום צמח במאות מיליארדי דולרים שנכנסו אליו בשנה וחצי האחרונות והביא בשורה אמיתית. 

 

עם זאת, רוב המשקיעים לא ידע לכמת את הסיכונים שאליהם נחשפו עם כניסתם ל-DeFi. רבים הם גם לא ידעו עד כמה גדולה התנודתיות במטבעות הללו ולא השכילו להבין שהצד הנגדי בעסקה מולם עלול לא לעמוד בהתחייבויותיו (Counterpart risk).

הם גם לא העריכו נכון את סיכוני הנזילות שלהם, את יכולתם להוציא את הכסף מהפוזיציה ברגעי משבר. רוב המשקיעים באמת לא הבינו את זה, כולל חלק מהשחקנים הכי גדולים בשוק הקריפטו.

המנגנון איבד אפקטיביות

וכאן אנחנו מגיעים להתמוטטות לונה/טרה ולמשבר הנוכחי בחברת הלוואות הקריפטו צלזיוס. טרה היה מטבע דיגיטלי יציב (Stablecoin), שהיה אמור להיות צמוד לדולר. למרבה הצער, לא נבנה בו מנגנון שיידע להתמודד כראוי עם תרחישי ביקוש והנזלה מאוד חזקים. למעשה, מה שהיה צפוי לקרות בטרה - קרה. לא הייתה כאן הפתעה גדולה.

 

צריך להבין: המטבעות הדיגיטליים היציבים לא ממש מחזיקים רזרבות של דולרים, אלא משחקים איזשהו משחק של כיסוי בביטקוין או במטבע אחר, כמו לונה. הבעיות מתחילות כשיש ירידות חדות בשוק הקריפטו. אם לדוגמא הערך של הביטקוין יורד חדות ובמהירות, קשה להם להבטיח אחד לאחד לדולר. יש להם מנגנון תמחור פנימי שאמור להתמודד עם זה, אבל ירידות מהירות של עשרות אחוזים מאוד מלחיצות את המנגנון הזה. במשבר האחרון, המנגנון הזה פשוט איבד אפקטיביות בשלב מסוים ולא הצליח להישאר צמוד לדולר. רוב המשקיעים לא ראו את הסיכון הזה וכך התייאדו להם מיליארדי דולרים בטרה/לונה. 

"בנק העתיד"?

בנקודת השפל ההיא נדמה היה שמכאן אפשר רק לעלות, אבל אז בא המשבר של צלזיוס. החברה, פלטפורמה להלוואות קריפטו שמיתגה את עצמה כבנק העתיד, הודיעה פתאום שהיא מקפיאה את כל המשיכות מחשבונותיה בשל "תנאי שוק קיצוניים". הם פיתו משקיעים עם ריביות גבוהות בתחום ה-DEFI והיה להם "בוק" של הפקדות של הרבה מאוד משקיעים קמעונאים קטנים, ששמו את הכסף ב-DEFI לטווחי זמן קצרים ובמקרים רבים בהלוואות נעולות. גם אם הכסף לא ננעל, המשקיעים לא העריכו נכונה את יכולתם להנזיל אותו ברגעי אמת.

 

צלזיוס כשלה מול משקיעיה באחד האספקטים הכי בסיסיים בבנקאות: ניהול נכסים והתחייבויות. אספקט זה עוסק בניהול הסיכונים הנובעים מפערי הזמן של ההפקדות ופערי הריביות.  חברה שמגדירה את עצמה כבנק לא יכולה להרשות לעצמה ליפול דווקא כאן,

אבל צלזיוס נפלה. זה לא אומר שהיא שייכת ל"רעים" או הונתה את המשקיעים, הכוונות ככל הנראה היו טובות. הביצוע – ממש לא.

הברירה הטבעית, מודל 2022

אנחנו חווים כעת רגע  חשוב ומכריע בשוק הקריפטו. עם זאת, כאמור, השוק עשוי לצאת ממנו מחוזק. צריך לזכור: בכל 3-4 שנים יש ירידות גדולות בשוק הקריפטו. ב-2018 השוק איבד כ-70% מערכו בהתפכחות שבאה לאחר טירוף הנפקות הקריפטו. היה בשוק אז הרבה מאוד  כסף לא חכם ולא זהיר, שרדף אחרי חלומות לא מציאותיים בשוק שנעדר כמעט כל רגולציה. עם זאת, הקריסה ב-2018 הכניסה לשוק הקריפטו את הרגולטורים, שהחל מאמצע 2019 מבצעים הסדרה של התחום, מגדירים כללים וחוקים, קובעים תקדימים ורודפים ותובעים כל מי שמבצע הונאות. וזה מצוין.

crypto-down.jpg
bottom of page